Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel Dakcompany

023 22 00 055

Soorten dakpannen

Welke soorten dakpannen zijn er en waar moet ik voor kiezen

Wilt u uw dakbedekking laten vervangen of laat u een nieuw dak aanleggen? En gaat het om een hellend dak? Dan zijn dakpannen in vrijwel alle gevallen de meest geschikte vorm van dakbedekking. Bij ons kunt u kiezen uit verschillende soorten dakpannen, met elk hun eigen voordelen en unieke look. Benieuwd welke soorten dakpannen er zijn en welk type dakpan bij uw dak past? Lees dan snel verder. 

Welke soorten dakpannen zijn er? 

Verschillende typen dakpannen verschillen met name van elkaar op twee vlakken: materiaal en vorm. Als we kijken naar het materiaal, dan zijn dit de meest voorkomende soorten:

 • Keramische dakpannen 
 • Betonnen dakpannen
 • Houten dakpannen
 • Kunststof dakpannen

In verreweg de meeste gevallen zal de keuze vallen op keramiek of beton. Hout en kunststof zijn minder geschikt voor woningen, vanwege de kortere levensduur en de minder goede isolatie. Qua vorm van de dakpannen heeft u twee opties:

 • Holle dakpannen
 • Platte dakpannen 

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn vervaardigd uit gebakken klei, en worden daarom ook wel kleidakpannen genoemd. In Nederland zijn dakpannen van keramiek de meest gebruikte soort. Dit is omdat dit type dakpan het langst meegaat (gemiddeld zo’n 50 tot 70 jaar) en verkrijgbaar is in een groot aantal kleuren. Naast de bekende oranje kleur zijn er ook kleidakpannen in bijvoorbeeld zwart, grijs, bruin, blauw, rood en paars. 

Voordelen kleidakpan

 • Zeer goed bestand tegen weer en wind: vorstbestendig, uv-bestendig en goed bestand tegen storm.
 • Blijft daardoor tot 70 jaar lang goed, zeker in combinatie met goed dakonderhoud
 • Natuurlijke uitstraling en 100% kleurvast. 

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn een goed alternatief voor keramische dakpannen. Ook betondakpannen gaan lang mee, al is de gemiddelde levensduur met 30 tot 50 jaar wel wat korter dan bij keramiek. Daar staat tegenover dat ze wat voordeliger in aanschaf zijn dan keramiekpannen. Een betondakpan wordt gemaakt van beton, dus een mengsel van zand, cement en toeslagstoffen. Door een betonnen pan te voorzien van een speciale coating is de pan ook goed beschermd tegen algen, mos, vocht en vuil. 

Voordelen betondakpan

 • Goed bestand tegen vorst, vocht en uv-straling. 
 • Voordeliger in aanschaf dan keramiek.
 • Lange levensduur van 30 tot 50 jaar (iets korter dan bij keramische pannen).

Holle dakpannen en platte dakpannen

Naast de materiaalsoort kunt u, afhankelijk van de hellingsgraad van uw dak, kiezen uit twee vormen dakpannen: holle en platte dakpannen. De meeste holle dakpannen zijn geschikt voor daken met een hellingshoek vanaf zo’n 20 tot 25 graden. De meeste vlakke dakpannen vereisen een minimale hellingshoek van ongeveer 35 graden. Welke vorm dakpan de voorkeur heeft, is naast de hellingshoek van uw dak vooral een kwestie van smaak. Veel mensen vinden een platte dakpan net iets chiquer staan dan een holle pan. Houd er daarnaast rekening mee dat vlakke pannen wat duurder zijn dan holle pannen.

Welke type dakpan is goed voor mijn dak?

Voor de meeste hellende daken in Nederland kunt u voor uw eigen dak kiezen uit alle bovengenoemde soorten dakpannen. Wat voor u de beste soort dakpan is, zal dus vooral afhankelijk zijn van uw eigen voorkeuren en uw budget. Bij Dakcompany is er wat dit betreft heel veel mogelijk en wij adviseren u met plezier over welke dakpan het beste aansluit bij uw wensen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Kunnen wij helpen?

Wilt u meer weten over de diensten van Dakcompany, heeft u vragen of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem dan contact op. Wij zijn u graag van dienst.