Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel Dakcompany

023 22 00 055

Soorten daken

Het dak bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woning. Daarnaast moet een dak ook functioneel zijn. Een goed dak zorgt ervoor dat een woning beschermd wordt tegen weer en wind. Ook is het fijn als een dak betaalbaar is in aanleg en onderhoud en dat de vorm van het dak bijdraagt aan een optimale verdeling van de leefruimte binnenshuis. Om goed aan al deze voorwaarden te voldoen, zien we bepaalde soorten daken vaker dan andere. Benieuwd welke soorten daken het meest voorkomen in Nederland en welke dakbedekking hiervoor het beste is? Lees dan snel verder.

Welke soorten daken zijn het populairst in Nederland?

De volgende zes daktypes zijn het meest populair in ons land:

  1. Zadeldak 
  2. Schilddak 
  3. Mansardedak 
  4. Tentdak
  5. Lessenaarsdak
  6. Plat dak

Bij de eerste vijf typen daken wordt meestal gekozen voor dakpannen als dakbedekking, vanwege de uitstraling, duurzaamheid en de aantrekkelijke prijs van dakpannen. Ook leien en zink zijn goede opties als dakbedekking voor deze daken. Platte daken worden niet met pannen bedekt, maar met bitumen of EPDM.

Zadeldak

Vraag een kind om een huis te tekenen, en de kans is groot dat het een huis met een zadeldak wordt. Dit is dan ook verreweg het meest voorkomende type dak in ons land. Een zadeldak bestaat uit twee dakvlakken die samen een omgekeerde V vormen. Een zadeldak zorgt voor een goede hemelwaterafvoer en biedt veel zonderruimte binnenshuis voor relatief lage kosten.

Schilddak

Een schilddak lijkt op een zadeldak. Het verschil is dat er bij een schilddak geen driehoekige topgevels zijn, maar in plaats daarvan twee driehoekig hellende dakvlakken. Het dak bestaat dus uit twee trapeziumvormige en twee driehoekig dakvlakken. Het voordeel hiervan is dat het dak uit ieder hoek goed zichtbaar is, wat een stijlvolle uitstraling geeft. Daarnaast is dit dak goed bestand tegen storm, waardoor het populair is bij boerderijen en andere woningen in het buitengebied.

Mansardedak

Ook een mansardedak is een variant op het zadeldak. U kunt het zien als een zadeldak met een knik in de dakvlakken. Dit geeft een hele klassieke uitstraling en zorgt voor meer ruimte onder het dak dan bij een standaard zadeldak. Een mansardedak noemen we ook wel een Franse kap of een gebroken kap.  

Tentdak

Zoals de naam het al aangeeft, heeft een tentdak de vorm van een tent. Het wordt ook wel een puntdak, piramidedak of paviljoendak genoemd. Het dak bestaat uit vier of meer dakvlakken die samen komen in de nok van het dak. De grootte en het aantal vlakken kan variëren waardoor er veel vormen mogelijk zijn. Een tentdak is erg goed bestand tegen storm. Nadeel is dat deze dakvorm wat minder ruimte biedt onder het dak.

Plat dak

Een plat dak bestaat uit één enkel horizontaal dakvlak. Bij een goed plat dak zit er een lichte hellingshoek in het dak, zodat het hemelwater goed kan aflopen naar de dakgoot. Een plat dak is niet zichtbaar vanaf de straatkant, waardoor het een strakke oplossing biedt. Een nadeel van een plat dak is dat het verder geen extra ruimte biedt onder het dak.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak bestaat uit een enkel schuin dakvlak, met een hellingshoek van minimaal 15 graden. Het is dus als het ware een zadeldak met één enkel dakvlak en dan krijgt u de vorm van een ouderwetse lessenaar. Sommige woningen zijn uitgerust met een dubbel lessenaarsdak, waarbij de daken een verschillende hoogte hebben. Dit geeft de woning een erg exclusieve uitstraling. Voordelen van een lessenaarsdak is dat al het water naar één kant stroomt, en u dus maar één dakgoot nodig heeft. Ook zorgt deze dakconstructie voor extra veel ruimte aan de hoge zijde van de woning, wat uiteraard wel als consequentie heeft dat de lage zijde minder ruimte biedt.

De perfecte dakbedekking voor uw type dak

Bij Dakcompany kunt u terecht voor het renoveren en (opnieuw) bedekken van alle soorten daken. Welk type dak uw woning ook heeft of wat uw wensen ook zijn, wij hebben alles in huis om uw dak perfect te verzorgen. Meer weten over de verschillende daktypen of heeft u vragen over onze diensten? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Kunnen wij helpen?

Wilt u meer weten over de diensten van Dakcompany, heeft u vragen of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem dan contact op. Wij zijn u graag van dienst.